2013.03.16.
11:21

Írta: szinhazjunkie

Főszerepben: A HÓ

Bár ma reggel napsütésre ébredtünk, a tegnapi rendkívüli hóhelyzetet nem hagyhatjuk szó nélkül.

Rengeteg színházi előadás, koncert maradt el, az ünnepi programokról ne is beszéljünk. Csokorba szedtük a mi ötös listánkat azokról a filmalkotásokról, melyekben főszerepet játszott A HÓ.  Induljon hát a mozi egy jól fűtött szobában, karosszékben, popcornt ropogtatva. Ugye mennyivel kellemesebb...?

5. 

ho-plakat.jpg

"A hó nem azért hull, hogy betakarja a földet, hanem, hogy az állatok nyomot hagyjanak benne.” Kelet-Bosznia, 1997. Hat nő, egy nagyapa, négy lány és egy kisfiú élnek Slavno világtól elzárt, háború pusztította falujában. Rokonaikat és barátaikat megölték, holttestük soha nem került elő. Az első hó teljesen elzárja a falut, életveszélybe sodorva annak lakóit. A veszély még nagyobb lesz, amikor egy makacs fiatal nő, Alma vezetésével a falubeliek úgy próbálnak kitörni a szegénységből, hogy szilvalekvárt, gyümölcsöt és zöldséget kezdenek árulni az elhagyott országút mellett. Két üzletember érkezik Slavnóba, és pénzt ígérnek a falubelieknek, ha kiköltöznek a házukból. Az embereknek dönteniük kell: elfogadják-e az ajánlatot, amivel esetleg megmenthetik az életüket, de elveszítik a lelküket? Vihar tör ki, így az üzletemberek Slavnóban rekednek, ahol nagyobb problémával kell szembesülniük, mint amire számítottak: az igazsággal! Egy női film, no nem a Szex és New York típusú. Rendezője: Aida Begić.

 

4.

8 nő 

8nő.jpg8 nő, 8 ikon, 8 francia amazon  Francois Ozon lenge, mégis súlyos filmjében. Ozon generációjuk legnagyobb francia színésznőit csempészi vászonra egy Vincente Minelli színorgiáit idéző zenés filmben.A történet (bár ki ne ismerné) egy hegyi kúriában zajlik. A ház népe karácsonyra készülődik, ám valami szörnyűség történik: a ház urát holtan találják szobájában. A nyolc jelenlévő nő mind közel állt az áldozathoz, és nyilvánvalóan köztük van a gyilkos. A nyolc nő (közöttük a gyilkossal) - a HÓnak hála - a házban reked. A film Robert Thomas színdarabjából készült, igazi különlegessége, hogy Ozon színházi elemekkel operálva teremt különös atmoszférát és hangulatot filmjének.

 

3.

Hideghegy

Anthony Minghella filmeposza egy színes, szélesvásznú, egész estés romantikus történelmi kalandfilm: egy százötven percbe sűrített társadalomkép és történelem óra, erős szerelmi szállal, abból az időkből, amikor Nicole Kidman még képes volt érzelmeket közölni arcjátékával. Azóta sok hó hullott le, és sok botox jutott a bőr alá, a filmet sokan szerették, sokan utálták és feltehetően Nikole Kidman és Jude Law  nem a filmtörténet legösszeillőbb szerelmespárja, de egy biztos, a végső jelenetnél sok zsebkendőt sírtak tele a Hölgyek....

2.

Fargo

fargo.jpg

Hóborította kisváros fent az amerikai-kanadai határon. A helyi autókereskedő eredeti ötlettel akarja egyenesbe hozni zűrös pénzügyeit: két piti csirkefogóval elraboltatja feleségét, hogy váltságdíjat zsarolhasson ki apósától. Az emberrablók azonban az átlagnál is ütődöttebbek, s csak úgy mellékesen agyoncsapják túszukat. A komikus alaphelyzet véres tragédiába fordul - s az egészet az áldott állapotban lévő helyi seriffnőnek kell felgöngyölítenie.
A Coen testvérek a fekete vígjátékok egyik gyöngyszemét alkották meg, amit a számos Oscar-jelölés és a végül elnyert két aranyszobor is bizonyít. Felejthetetlen, amikor  Frances McDormand "szkafanderben", hatalmas pocakjával megáldva a nyakig érő hóban trappol....

1.

Ragyogás

Gondolj a legfélelmetesebb terrorra, ami csak érhet! Egy földönkívüli szörny támadása? Egy végzetes kór? Vagy a rettegés attól, hogy olyasvalaki fenyegeti az életed, akiről azt hitted, ő lesz, aki megvéd és szeret, ha bajba kerülsz, a családod egyik tagja! Kubrick hátborzongatóan izgalmas remekművében - amelyet a Newsweek kritikusa az első epikus horrorfilmnek nevezett - az ember ezen utóbbi, mindenkiben mélyen megbúvó félelme jelenik meg. A Stephen King azonos című regénye alapján készült mesterműben Jack Nicholson élete egyik legjobb alakítását nyújtja, mint Jack Torrace, aki a családjával a téli holtszezon idejére egy, a világtól elzárt kísérteties hotelba költözik gondnoknak. Ha az évszázados falak mesélni tudnának, hátborzongató történetek tucatjai kerülnének a felszínre. Úgy tűnik, hogy Jack kisfia előtt nincsenek is titkai a háznak, mert látja a fürdőkádba fulladt nőt, az elegáns lakosztályban kivégzett férfit és az összes holt lelket, amelyek nem találnak nyugalmat. De lehet, hogy mindezek a rémképek csupán jeleznek valamit. A Jack agyát elborító őrületet, a folyamatot, amelynek hatására a szerető apa vérszomjas, gyilkos indulatokkal teli szörnyeteggé válik. A végső jelenet csak erős idegzetűeknek!

1 komment

Címkék: Film

A bejegyzés trackback címe:

https://filmszinhazmuzsika.blog.hu/api/trackback/id/tr215137559

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.03.16. 17:35:37

végre egy normális havas cikk.
Már unalmas a sok kormányszapulás, meg katasztrófások ütése...
süti beállítások módosítása