2013.02.21.
10:33

Írta: szinhazjunkie

Briós - Reggeli Hírek

SZÍNHÁZ

plakat-vodkapolka-WEB.jpg

Az Aradi Kamaraszínház vendégjátékra érkezik a budapesti Thália Színházba: a teátrum VodkaPolka, avagy hogyan ettem kutyát című előadását láthatja a közönség március 1-jén és 2-án a Mikroszínpadon.

* * *

Csaknem 1,4 milliárd forintra pályázhatnak a nyilvántartásba vett, kiemelt vagy nemzeti minősítéssel nem rendelkező színházak, táncegyüttesek, illetve zenekarok és énekkarok működésük és szakmai programjaik támogatására idén - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkársága szerdán az MTI-vel. A tájékoztatás szerint a színházak és táncegyüttesek számára mintegy 1 milliárd 255 millió forintos, a zenekarok és énekkarok számára pedig 125 millió forintos pályázati keret áll rendelkezésre. Az államtitkárság közleménye felhívja a figyelmet arra, hogy az előadóművészeti törvény módosításának megfelelően a pályázaton indulhatnak a szabadtéri és a nemzetiségi színházak is.

* * *

A Szegedi Nemzeti Színház vezetői posztjára Gyüdi Sándort, a teátrum jelenlegi főigazgatóját javasolja a városi önkormányzat kulturális bizottsága. A testület szerdai zárt ülésén Gyüdi Sándor pályázatát heten támogatták, egy személy tartózkodott. A Szegedi Nemzeti Színház igazgatói posztjára öten nyújtottak be pályázatot: Gyüdi Sándor jelenlegi főigazgató mellett Juronics Tamás Kossuth-díjas táncművész, a teátrum jelenlegi művészeti vezetője; Balikó Tamás, a Pécsi Nemzeti Színház korábbi direktora; Szolnoki Tibor színművész, énekes; valamint Vasvári Csaba, a székesfehérvári színház egykori vezetője, a Magyar Teátrumi Társaság alelnöke. A pályázatról pénteki ülésén dönthet a szegedi közgyűlés. Gyüdi Sándor 2008 nyarán váltotta a színházélén Székhelyi József színművészt.

* * *

Két pályázót, Herczegh Tamást és Kelemen Csabát is javasolja a Szegedi Szabadtéri Játékok vezetésére a városi önkormányzat kulturális bizottsága. A testület szerdai zárt ülésén döntött a fesztiváligazgatói kiírásra beérkezett négy pályázatról. A javaslatról a tervek szerint pénteken dönt a szegedi közgyűlés.

FILM

Filmgyári capriccio címmel több mint négyszáz standfotóból nyílt kiállítás szerda délután az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK). Az április 30-ig látható tárlat a magyar rendezőket, operatőröket mutatja be munka közben fel-felvillantva a leghíresebb magyar filmek képkockáit is. A tárlat képeit B. Müller Magda fotográfus, az OSZK munkatársa válogatta, a kiállított fényképek mintegy felét ő készítette. A legismertebb magyar standfotós az MTI-nek elmondta: a mintegy tízezer fotóból válogatott kiállítás témakörönként mutatja be a magyarfilmművészetet az 1960-as évektől a 2000-es évek elejéig. A tárlatot megnyitó Koltai Lajos rendező-operatőr kiemelte: a tárlat túlmutat a standfotózáson, a filmcsinálás magányos, legintimebb pillanatait is felvillantja. 

(MTI)

Szólj hozzá!

Címkék: Színház Film Hírek

A bejegyzés trackback címe:

https://filmszinhazmuzsika.blog.hu/api/trackback/id/tr555095639

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása